Tento článek je přímým
pokračováním předchozího – V Indii je rýže synonymem jídla.
Teprve během své lednové dovolené jsem si ale uvědomil, že
přestože naše strava je ve srovnání s tím, co jedí chudí vesničané, velmi
bohatá, v porovnání s tím, co je k mání v restauracích
v jiných koutech Indie, je pořád velmi chudá.
V Radžastánu a Gudžarátu jsem pochopitelně zkusil
tamější thali. Jedná se o několik druhů zeleniny a různých omáček servírovaných
v mnoha malých miskách. K tomu je pochopitelně rýže nebo chapati.
Když si tento pokrm objednáte v nějaké lepší restauraci (zhruba od
osmdesáti rupií (32 Kč) výše), může vás poněkud překvapit způsob, jakým se bude
odehrávat jeho servírování. Když jsem poprvé přišel do restaurace, vůbec jsem
netušil, co to thali je. Posadil jsem se tedy k jednomu stolu a čekal, až
mi někdo přinese jídelní lístek. Místo něho jsem dostal rovnou talíř
s několika druhy čerstvé zeleniny. Tušil jsem, že to není hlavní chod a
rozhodl se chvíli vyčkávat. Zhruba po pěti minutách mi skutečně přinesli velký
talíř a na něm asi šest misek s různými omáčkami a vařenou zeleninou.
Druhý číšník mi do sklenice nalil vodu a do jiné něco jako kefír a další donesl
rýži. S chutí jsem se pustil do jídla. A v tom to přišlo. Čtvrtý
číšník mi přinesl chapati a pátý přišel zkontrolovat, jestli mi něco nechybí.
Následně přišel šestý a doplnil mi jednu misku s omáčkou, ze které jsem už
trochu ujedl. Pak znovu přišel ten s rýží, po něm mi jiný přidal na talíř
dvě chapati a další dolil vodu. Pak přišel úplně nový a doplnil mi poloprázdné
misky zeleninou a tak to šlo pořád dokola. Celkem kolem mě běhalo sedm číšníků,
přičemž nejmladšímu mohlo být kolem patnácti let (o dětské práci v Indii
bych mohl napsat samostatný článek). Přiznám se, že to pro mě byl trochu
nezvyk. Neustále mi někdo koukal do talíře a doplňoval to, co jsem zrovna
snědl. Omáčky ale byly velmi dobré, a tak jsem si na jídle pochutnal. Celkem ve
mně zahučelo zhruba osm chapati, pořádná porce rýže, nezjistitelné množství
zeleniny a omáček a sladký tvaroh, který mi přinesli na konci, kdy jsem je
přesvědčil, že už opravdu nic přidat nechci.
Během své dovolené jsem žil poměrně skromně. Bydlel jsem
většinou v laciných hotelích. Nejvíce jsem za ubytování zaplatil
v jednom menším městě v Gudžarátu a to 350 rupií (asi 150 Kč). Když
jsem pak večer ležel v posteli a četl Lonely Planet, zjistil jsem, že jsem
se ubytoval v nejluxusnějším hotelu ve městě, který osidluje především
zdejší podnikatelská elita. Na čem jsem ale naopak nešetřil, bylo jídlo. Ne, že
bych si na něm tak potrpěl. Rozhodl jsem se ovšem, že než abych jedl dvakrát
denně smaženou rýži za 30 rupií (12 Kč), raději si připlatím a prozkoumám, co
skutečně indická kuchyně nabízí.
Porušil jsem to pouze jednou, když jsem se toulal ulicemi
Ahmedabádu (má kolem 6 milionů obyvatel) a narazil na McDonald’s. Jelikož mě
zrovna bolelo břicho, rozhodl jsem se ten večer neriskovat a po několika letech
jsem vstoupil do tohoto fast foodu. V momentě, když jsem se podíval na
tabuli nad pokladnami, jsem nechtěl věřit vlastním očím. Tušil jsem, že
McDonald’s v Indii nebude představovat nejlacinější variantu stravování
(jako je tomu prý ve Spojených státech), ale ceny byly opravdu mnohem výše, než
jsem čekal. Velká kola zde stála stejně, jako kvalitní jídlo
v klimatizované restauraci. Tomu odpovídala i klientela. Na všech Indech
bylo vidět, že jsou patřičně hrdí na to, že si mohou dovolit jídlo v tomto
luxusním podniku, a tak jsem se tam příliš nezdržel.
Ještě zajímavější příhodu jsem ale zažil
v Bhubaneswaru, hlavním městě Urísy. Tehdy jsem cestoval spolu
s Thomasem a Miltonem a čekala nás cesta nočním autobusem do jejich
vesnice. Požádal jsem Miltona, aby na večeři vybral nějakou „lepší restauraci“,
chtěl jsem se totiž vyhnout případnému průjmu v autobuse. Milton se zamyslel a
pak řekl, že o jedné ví. Když jsme vystupovali z motorikši, nechtěl jsem
věřit vlastním očím. Před námi stálo nákupní centrum, za jaké bychom se
nemuseli stydět v Evropě. V přízemí byla Pizza Hut, kam jsme prý měli
namířeno. Už zvenku jsem měl pocit, že tento podnik do té mně známé Indie tak
nějak nepatří, ale teprve uvnitř jsem pochopil, že zde se stravují jen ti
opravdu bohatí. Miltonovi se při pohledu na jídelní lístek protočily panenky –
rodinná pizza (kterou bych ale bez problémů snědl sám) stála 550 rupií (220 Kč)!
To je na Indii opravdu neskutečná částka.
Ani Milton ani Thomas evidentně netušili, že by jedno jídlo mohlo vůbec
někde stát tolik peněz. Já jsem to tolik neřešil, protože dát 220 Kč za večeři
pro tři je na české poměry pořád ještě laciné. Spíše jsem pozoroval úplně nový
druh lidí – byznysmeny, kteří přišli po práci na večeři s kolegy a mladé
Indky nastrojené v drahých oblečcích. Jak odlišné se to zdálo oproti
našemu malému Golaghatu. Ještě výraznější kontrast mě čekal venku – další várka
indické elity čekající na svůj stůl (všechna místa v restauraci byla plná)
se mísila s žebráky, kteří se na nich (a především na mně) doprošovali
deseti rupií.
A co na tom všem bylo nejlepší? Ani Thomas ani Milton svůj
díl rodinné pizzy nedojedli. Oba přiznali, že jim to nechutná, takže jsem ji
nakonec snědl skoro celou sám.
Co se týká naší golaghatské stravy, tak někdy mi chutná
více, někdy méně, ale pravdou zůstává, že obecně z ní už nijak nadšený
nejsem. Čas od času sním něco špatného, což způsobí, že si pak několik dní
dávám do pořádku svůj žaludek. Za poslední měsíc se mi to stalo dvakrát, a tak
si říkám, jestli po téměř devíti měsících v Indii nezačíná můj trávící
orgán už tak trochu stávkovat.
Přesto je zde něco, co mi bude po návratu domů opravdu
scházet. Jedná se o indické ovoce. S tím, co je k dostání
v našich obchodech, se nedá moc srovnávat. Indické ovoce je mnohem sladší
a samozřejmě lacinější. Můj žebříček zní: 1. – mango, 2. – ananas, 3. – papája.
Bohužel mango i ananas jsou sezónní, ale zdá se, že před mým odjezdem snad
ještě stihne dozrát.
A když už jsem zmínil svůj odjezd, tak aktuální novinka je
ta, že jsem si koupil zpáteční letenku. 22. června se nadobro rozloučím se
všemi v Golaghatu a vydám se vlakem na 2500 km dlouhou cestu do Dillí.
Odtud letím do Prahy, kde bych měl přistát 28. června.
Ale nebojte, do té doby
ještě na mém blogu pár nových příspěvků najdete (i když příští týden se zřejmě
opozdím).
Žádné komentáře:
Okomentovat